Een gelukkig nieuwjaar (met vers nachtkastjesvoer)

Ik schreef ooit in een nieuwjaarsbericht dat ik iedereen een nieuwe schrijver toewenste. Een ongelezen oeuvre dat vreemde horizonten zou blootleggen zonder dat je daarvoor de auto in hoefde (wat dan weer tot files vol vervuiling en verveling zou leiden). Iets beters kan ik ook dit jaar niet bedenken, tenzij dan een inwonende meid die alle mannensokken in huis sorteert en wast.

Tobi Lakmaker maakte veel indruk met ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’. Zelden zo moeten lachen met een boek dat nergens over gaat en tegelijk over alles. Ik las veel heruitgegeven boeken, het bezwerende ‘Beer’ van Marian Engel, de hilarische verhalenbundel ‘Laten we vader eruitgooien’ van Mary Dorna, de verslavende trilogie van Tove Ditlevsen, het bevreemdende ‘Copsford’ van Walter J.C. Murray. Allemaal boeken waarbij je vanaf de eerste zin denkt: blijf alsjeblieft nog lang spreken tegen mij. Voor puur leesplezier zorgden David Mitchell met ‘Utopia Avenue’ en Jonathan Franzen met ‘Kruisweg’. Uren ben ik daar zoet mee geweest. Ik dacht zelfs niet meer aan die eenzamerds van sokken.

Voor kerst kreeg ik ‘Thuis, en niet elders’ cadeau van mijn man, een getekend dagboek van Steffie Van Cauter. De eerste zin luidt: ‘écht geen goed moment om je vinger in de mixer te steken’ – alsof ik hier elke dag mijn vinger in de mixer steek. Afgezien daarvan is het wel mijn soort boek: lelijke tekeningen en een personage dat op de foute momenten in de lach schiet.

Verfrissende, zelfrelativerende stemmen die ik ook in 2022 verwelkom op mijn nachtkastje, waar ik ze dan graag instop tussen Carson Mc Cullers en Anne Frank.

Ik wens jullie voor het nieuwe jaar ook een paar van die gezellige nachtkastgasten toe. Dat, en zelfreinigende sokken die in paren komen.

4 reacties op ‘Een gelukkig nieuwjaar (met vers nachtkastjesvoer)

 1. Met
  Kerstdagen
  Van Jeanette winterzon
  Is het ook heerlijk meeleven met deze fantastische verhalen plus 12 recepten
  Wat de eenzame sokken betreft, dat gaat nooit voorbij, echter daarom niet getreurd maar beleef veel fijne avonturen
  Hartelijk 😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s