Over mij

evelien de vlieger portret iris beeckmanIk schrijf boeken voor kleine en grote kinderen: prentenboeken, informatieve boeken, boeken voor eerste lezers, jeugdromans…

Daarnaast vertaal ik ook boeken. Dat is concreet werk waar ik zelf ook van leer. De neus (zie ‘Vertalingen’) is mijn favoriet.

Ik lees: Haruki Murakami, Colm Toibin, Jenny Diski, A.M.Homes, M.J. Hyland, Ian Mc Ewan, Jim Lynch, Alain de Botton, Sonya Hartnett, Tanneke Wigersma, Guus Kuijer, Meg Rosoff, Shaun Tan, Paul Auster, David Mitchell, Miranda July, Jonathan Safran Foer, Richard Yates, Amanda Maxwell, J.D. Salinger, Margaret Atwood, Sylvia Plath…

 

kokenKoken is wat ik het liefste doe om de chaos in huis te bedwingen. Ik vergeet alles rondom me en begin wortels te hakken, beetje zoete ui erbij, pastinaak en rode biet in kleine stukjes, olijfolie erop en van dat lekker grof zout en versgemalen peper, de oven in en dan meteen aan een taart beginnen, want er is nog plaats in de oven. We hebben een hele grote oven.

 

dinoIk loop graag maar traag. Behalve als er een blaffende hond of een ander dier met tanden op de weg staat: dan loop ik snel.

 

 

Ik hou erg van sneeuw, zelfs van smeltende.

 

 

 

Ik zwem graag onder water.

 

 

Eén dag per jaar breng ik voetballend door.

 

 

Ik woon samen met Hans, een gevaarlijke boekengek.

 

 

Ik ben moeder van Kobe, Ischa en Magnus.

 

44 reacties op ‘Over mij

 1. Ik ben lic. Germaanse Talen en geef les in het middelbaar onderwijs. Zo kwam ik in contact met de (voor velen nog onontdekte) pareltjes van deze auteur. Haar romans staan in de top 10 van onze schoolbib. Een sterk verhaal, originaliteit en verfijnde humor zijn de grootste troeven!

 2. Ik kijk al uit naar je volgende boek. De vorige heb ik in één trek uitgelezen. Ik “verzamel ” al je boeken en nu komt de gepaste leeftijd van mijn kleinkinderen er aan om die mooie boeken te lezen.

 3. Brei met mij heb ik in één dag gelezen. Ik heb getraand en gelachen en weer gehuild. Ik lees je pareltjes. Ik weet dat je het geluk hebt gevonden.

 4. Had al lang onder de wol moeten liggen met een boek, maar ben op je site blijven plakken. Staat echt boordevol dingen waar ik vrolijk van word!

  Ontdek hier ook dat mijn Vliegertjescollectie niet helemaal volledig is. Moet dus dringend actie ondernemen!

 5. He Evelien,

  Zag jouw ‘Brei met mij’ liggen in ‘mijn’ Haagse bieb.
  Gek hoor, daar stond ik ineens in mijn ‘nieuwe vaderland’, vol bewondering en met een beetje heimwee naar het werk van een oud-studiegenote te kijken. Met naast mij een dochter die verzuchtte: “Ik wou dat ik ook een beroemde moeder had.”
  Ik ga je boeken lezen.en wens je heel veel succes en veel inspiratie voor nog meer mooie boeken.

  Hartelijke groeten!

 6. Beste Evelien,
  Ik ben helemaal weg van het kleine wezentje Uki. Het begon bij mijn kleinste dochter van 18 maanden. Maar nu kijken de twee boeven van 8 en 6 jaar ook mee!!
  Dit bracht mij op het idee om uki te gebruiken om de vormen en kleuren aan te leren bij de kleuters. Ik heb inmiddels al wat weekbladen/ stempelbladen gemaakt.
  En natuurlijk een planning voor op het touchscreen. Ik heb erg mijn best moeten doen om een paar boekjes te bestellen. Wat ik bedoel te zeggen is dat ik het erg jammer vind dat ze niet overal zo te pakken zijn in de winkel om er even in te neuzen. Ook voor de ouders is het leuk als ze de spulletjes gewoon kunnen halen in de speelgoedwinkel of boekenwinkel in het dorp.
  Wij gaan er een leuk thema Uki van maken de aankomende weken. Heeft u nog leuk foldermateriaal of kaartjes die wij mee kunnen geven aan de kinderen? Om het lezen van boekjes te bevorderen? Ik hoor het graag.

  Groetjes Francoise

 7. Hey, je opinie en analyse van 6-7 april De Standaard zat nog in mijn tas.’Waardeer de leraar, hij die de kinderen laat openbloeien’. Over de leraren die de bib binnenkomen als een kind tussen de kinderen en toch de touwtjes vasthouden. Eens bekeken vanuit het perspectief van het podium. Echt een enthousiasmerende leidraad, voor de leraren, maar ook voor de moeders en vaders. Werkelijk prach-tig artikel.
  groetjes
  Lieve

 8. Beste Evelien,

  Langs deze weg laat ik je weten dat de kindjes van mijn klas heel enthousiast waren over je lezing van deze morgen in de bieb van erpe-mere. Het was voor hen heel boeiend om eens met een schrijfster te kunnen praten en te weten te komen wat je als schrijfster allemaal doet.
  We zullen zeker in de klas enkele van jouw boeken bekijken, lezen en bespreken.
  De manier waarop je de lezing bracht was leerrijk en leuk gebracht. Bedankt hiervoor!

  Kathleen D,Haese, juf van het tweede leerjaar sint-martinusschool erpe

  1. beste juf Kathleen,
   bedankt voor je berichtje! heerlijke groepen in erpe-mere. en dat kan alleen maar dankzij gedreven leerkrachten hé. veel plezier met de nabespreking, en groetjes aan de kinderen

 9. Beste Evelien,
  Mijn zoon Floris van 6 is gek op de boeken van Job en de Duif. Hij heeft het 2e en 3e boek maar we vinden nergens het eerste boek. Enig idee waar we er nog kunnen aan geraken? Groetjes, Johanna

  1. Dag Johanna,
   Heel leuk om te lezen! Helaas wordt het eerste deel niet meer herdrukt en ik heb er zelf maar een paar meer over. Misschien vind je het wel tweedehands? Of anders in de bib.
   groetjes,
   evelien

 10. Dag Evelien,
  Zondag was het heel fijn om je te beluisteren, ontroerend, boeiend en leuk interessant!
  Lyes is zijn boek aan het lezen: Hoe maak ik het aan?
  Hij is een moeilijke lezer die dat ietsje meer uit jouw boek nodig heeft om zich in een boek te kunnen verdiepen.
  Dank je!
  Groetjes
  Nelle

  1. dag Nelle, super dat jullie er waren, en heel blij dat Lyes mij aan het lezen is! Een vriendelijke jongen met een open blik… Veel groetjes!

 11. Evelien,

  Mijn oma is van peperkoek is uitverkocht! Nergens mee te verkrijgen!
  Zonde zonde zonde!

  Tenzij bij jou? Heb jij nog een exemplaartje op overschot voor ons?
  Het is voor een speciale gebeurtenis!

  K.

  1. ai nee, ik heb er zelf maar een paar meer, de aller-, allerlaatste. Er is al lang sprake van een herdruk, hopelijk komt dat er ook eens van, maar tegen dan is je speciale gebeurtenis misschien al voorbij?

 12. Beste Evelien de Vlieger,

  Voor school moet ik een interview proberen te bedenken met een paar schrijvers/schrijfsters maar het leek me leuk om te proberen een echte te krijgen. Dus hier zijn wat vragen en als het u lukt om me te antwoorden zou ik erg dankbaar zijn, dus hier komen ze:

  Hoe komt u op alle ideeën voor uw boeken?

  Heeft u altijd schrijver willen zijn?

  Wat is uw lievelingsboek van alle boeken die u zelf geschreven heeft?

  Wat is uw lievelingsboek van andere auteurs?

  Wat wilt u zeggen tegen kinderen die zelf schrijf(st)er willen worden?

 13. Dag Evelien

  Zou ik je via een mailadres kunnen contacteren?
  Ik heb namelijk een vraag voor jou in het kader van een nieuwe leermethode Nederlands die we ontwikkelen.
  Dankjewel.
  Jan Depraetere, uitgever Nederlands

  1. dag Nicole, ik denk niet dat ik nog extra exemplaren heb. Maar ik vraag het voor je na en laat iets weten op je mailadres! groetjes

   1. dag nicole, ik heb van de uitgeefster te horen gekregen dat er geen boeken meer in voorraad zijn. dus ik vrees dat ik je niet kan helpen…

 14. Beste Evelien,
  Het boek dat u geschreven heeft:Getekend. In welke psychiatrische instelling speelt dit af? Ik heb namelijk een spreekbeurt en daarvoor moet ik weten waar?
  Met vriendelijke groeten
  Paris

  1. Beste Evelien,
   Ik moet een verslag maken over het boek getekend dat ik heb gelezen, en daarvoormoet ik weten waarom het boek getekend heet? Het was trouwens echt een leuk boek wel heftig maar dat is nou eenmaal als het waargebeurd is.
   Alvast bedankt❤️
   Stella

 15. Beste Evelien, bedankt en gefeliciteerd met je eigen artikel “de weg naar tram 5” in Magazine van de Standaard. Heel treffend en mooi geschreven en heel herkenbaar. Niet alleen voor “opstappers van tram 5”. Ik zit intussen op tram 6 en wat je beschrijft helpt me om mijn “ratrace” en de wil en drive om altijd dingen te willen doen kan ik nu in een ander en beter perspectief plaatsen. Ik ben blij dat je niet bij het schrijven van jeugdboeken bent gebleven, want ik meen aan te voelen dat er in jou een zeer waardevolle en intimistische schrijfster ontsprongen is ? Vriendelijke groeten, Aloïs

 16. Evelien , vandaag zag je mijn dochter Mieke Van Damme . Toevallig had ik het boek gekregen van haar en vandaag uitgelezen. Proficiat.
  De kippenhistorie pakt mij treffend, ik heb hier hetzelfde meegemaakt.
  Het gedicht van Pessoa en de recepten van je moeder zijn verrassend, doe ze de groeten. Annie

 17. Beste Evelien, ik vroeg mij af of uw boek ‘Als alles op zijn kop staat” nog ergens beschikbaar is? Ik werk in de zorgsector en wens dit boek graag op onze dienst te hebben aangezien het zo mooi is. Is het mogelijk nog een exemplaar te bekomen?

  Met vriendelijke groeten
  Nathalie

  1. Dag Evelien,
   Heel herkennend las ik vandaag je column “In zijn armen” in De Standaard. In juli vorig jaar, tussen twee coronagolven door overleed mijn moeder. Met Parkinson had ze ondertussen leren leven, maar de strijd tegen lymfeklierkanker heeft ze ondanks veel goede moed en hoop ten lange leste verloren.
   En ja, gelukkig kon ze na de noodzakelijke hospitalisaties toch telkens naar huis terug. Want zoals je ook schrijft, vooral het gemis aan contact met familie en vrienden hakte er flink op in. Enkel door de beperkingen die de overheid ons oplegde te negeren maakten we de laatste maanden van ons moeders leven draaglijk en zelfs soms ronduit plezant. En dat deed deugd, voor moeder maar ook voor ons.
   Uiteindelijk, toen het dan toch niet meer anders kon, had ze het geluk te mogen heengaan in de palliatieve dienst van Sint Lucas. Want ook daar stond het verzekeren van een kwaliteitsvol levenseinde op een hoger schavot dan het rigoureus volgen van de coronamaatregelen.
   Het deed deugd je artikel te lezen, omdat ik er bevestiging in vond, want het wordt soms kil leven tegenwoordig. We hebben nochtans allemaal heel veel warmte nodig.
   Merci Evelien.
   Koen,
   In een vorig leven dronken we trouwens samen al eens een pint, maar soit, dat terzijde.

 18. Beste Evelien,
  Ik ben boekenjuf en ben op zoek naar mooie vertaalde kinderboeken in het Oekraïens of Russisch. Heb jij zulke boeken? De eerste oekrainse kinderen kwamen afgelopen week al aan. Kan je ons schooltje helpen?
  Alvast bedankt voor je tijd en info.

  Vg,
  Evy

 19. Dag Evelien,

  We waren vandaag aanwezig op jouw lezing in de bib van Oosterzele in het kader van de jeugdboekenmaand. Toen we terug op school waren, hadden we nog even tijd voor de middagpauze. ‘Lekker lezen’ leek me een ideale afsluiter van onze uitstap. De kinderen doken in jouw boeken die we hebben liggen in de klas. Zalig om te zien!

  Je hebt ze geraakt met je woorden en enthousiast gemaakt om te lezen.
  BEDANKT !!!

  Groetjes,
  juf Petra en de kinderen van het vijfde leerjaar uit Gilo Oosterzele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s