Workshops

Workshop 1: Scheldpartijtje

Kinderen vinden stukjes ongerijmd gefoeter heerlijk. Zelf schelden ze ook wel eens. Maar doen ze het met stijl? Meestal niet.

Ik leer hen schelden op een andere manier: verantwoord, grappig en zonder te kwetsen.

Aan de hand van korte schrijf- en tekenopdrachten bedrijven we de kunst van het schelden.

Ik kijk erop toe dat er geen slachtoffers vallen: schelden mag voor één keer, maar niet ten koste van anderen.

Leeftijd: tweede en derde graad lager onderwijs

Duur: ongeveer 1 u

Maximum 20 kinderen per groep.

Workshop 2: ‘Hoe maak ik een vriend?’

Leeftijd: tweede graad lager onderwijs

Ik lees stukjes voor uit ‘Hoe maak ik een vriend?’ en we praten kort over het thema. Daarna gaan de kinderen aan de slag.

We maken een eigen ‘dossier’ waarin een aantal aspecten van vriendschap aan bod komen. In een paar teken- en schrijfopdrachten dikken we ons dossier aan. En als afsluiter brouwen we een vriendschapsdrank en klinken we op onze vrienden.

Duur: één à anderhalf uur

Maximum 15 kinderen per groep

Workshop 3: Hotel ‘Het verhaal’

Leeftijd: derde en vierde leerjaar

Ik lees een fragment uit ‘Hotel Regenboog’ voor, waarin beschreven wordt hoe een gezin nadenkt over de naam voor hun hotel.

Na het voorlezen krijgen de kinderen de opdracht om zelf een hotel te ontwerpen.

Daar hoort bij: hotelnaam bedenken, inrichting van de kamers, hoe ziet de gevel eruit…

Na het knutselen volgt het beschrijven. Ik vraag aan de groepjes om een kort verhaal te bedenken dat bij hun hotel past. Ik begeleid ze bij het schrijven.

Nodig: schoendoos voor elk kind, al het ander knutselmateriaal breng ik mee.

 

 

 

 

Workshop op maat

Ik luister graag naar suggesties voor een workshop die aan uw wensen voldoet. Contacteer me op evelien.de.vlieger@pandora.be.

Je kunt een gesubsidieerde workshop aanvragen op deze site: www.auteurslezingen.be.

4 reacties op ‘Workshops

  1. onlangs kreeg ik van één van mijn schoondochters het boek “mijn oma is van peperkoek”. Met 6 kleinkindjes waarvoor ik héél graag voorlees was dit boek een geschenk uit de hemel!
    Zelfs mijn oudste kleinzoon die héél rationeel ingesteld is, komt luisteren als ik voor zijn zus aan het voorlezen ben. Daarmee wil ik je zeggen dat je ‘boenk’ erop zit als het over de leefwereld van het kind gaat. Ikzelf geniet 100% van het voorlezen omdat het boek de verwondering in het leven bij mij gaande houdt.
    Uw opiniestuk in De Standaard van dit weekend kan ik alleen maar helemaal onderschrijven. Een leraar die kinderen kan begeesteren is goud waard en bepaalt dikwijls de weg die het kind in de toekomst inslaat. Ikzelf heb in de lagere school slechts één lerares (6de leerjaar) mogen meemaken die gans de klas in haar enthousiasme klaarstoomde voor de middelbare school. Een zegen!
    ik wens je nog een mooie toekomst toe tussen de kinderen en de boeken die je voor hen schrijft

    1. dat doet me heel veel plezier, rita! bedankt voor je reactie, eentje om te koesteren, echt waar. groetjes en nog veel voorleespret met de zes

    2. Beste Evelien,
      Jouw boek Mijn oma is van peperkoek vind ik het beste kinderboek ooit.Ik had het gekocht om weg te geven maar ik houd het zelf .
      Ik heb vooral genoten van het gedicht over de grootmoeder die zingt over Molly Malone.Datis namelijk het liedje dat ik steeds aanvraag in de Ierse pub in Spanje.
      Had ik je gekend toen ik nog les gaf ik zou nogal gebruik gemaakt hebben van uw talenten.
      Nu uitkijken naar uw andere boeken
      Mijn oma is van peperkoek maar ik van suikerbrood
      Rita Heyvaert 75 jaar

Plaats een reactie