Jeugdromans

wish you were here evelien de vlieger young adult QueridoStel. Je bent achttien en je hart is gebroken. Wat doe je? Je gaat als au pair werken in een Engelse badstad.
Dat vindt de moeder van Hazel toch, en Hazel gehoorzaamt, wat kan het haar schelen.
Maar kan ze wel voor een baby en een eigenwijs jongetje van acht zorgen? En waar is de moeder van de kinderen eigenlijk?
Hazel heeft wel wat beters te doen dan een gezin te redden. Treuren om haar Grote Liefde, vooral. Maar als de berichten op haar telefoon uitblijven en de kinderen hun moeder echt nodig blijken te hebben, besluit ze op zoek te gaan.

Een avontuurlijk, ontroerend verhaal vol troostrijke humor.
Met in de bijrollen: God, een geleende auto en de Italiaanse Elvis Presley.

Doelgroep: 15+

Wish you were here, Querido Kind (2018)

—————————————————————

 

9789045117812Katja kan aan niemand uitleggen waarom ze echt niet op bezoek bij haar moeder wil. Ze is nog maar veertien als ze een overdosis pillen slikt en naar spoed wordt gebracht. Als ze er een beetje bovenop is hoopt ze voor altijd uit de buurt van haar moeder te kunnen blijven. Maar  de jeugdrechter beslist er anders over. Ouders kunnen scheiden. Maar als kind kun je niet scheiden van je ouder. Katja beslist om weg te lopen van huis. Ze vat post bij de deur van een psychiatrisch ziekenhuis, en smeekt om te worden opgenomen, bang dat er anders iets heel ergs zou gebeuren.

Voor ‘Getekend’ sprak ik lang en veel met Katja Holvoet, maar ook met heel wat patiënten, psychologen, maatschappelijk werkers en psychiaters.

Een boek waar alle KOPP-ers (kinderen van ouders met psychische problemen) zich in zullen herkennen. Maar ook gewoon een boek over opgroeien, over een warm nest vinden waar je er geen verwacht, over het leven in opname tussen andere jongeren die het moeilijk hebben.

Doelgroep: 15+

Getekend, Evelien De Vlieger & Katja Holvoet, Querido (2015), genomineerd voor de Lavki-prijs 2016

—————————————————————

Ga niet naar Canada Evelien De VliegerEen meisje van 16 past tijdens een weekend op het appartement van haar grootouders. Klaar is nieuwsgierig naar de liefde maar bewaart tegelijkertijd een grote afstand tot alles wat naar intimiteit neigt. Ze heeft gewed met een jongen van haar klas dat ze in één weekend blind kan leren typen, en begint dan ook vol goeie moed te oefenen. Als Peer wint, mag hij met haar doen wat hij maar wil. Tegelijkertijd begint ze ook in een oud schrift van haar opa te lezen, en langzaam brokkelt haar pantser af.
Geleidelijk aan komt ze het verhaal van haar toen negentienjarige opa te weten, de opa die haar ‘mijn Canadeesje’ noemt omdat ze als kind altijd smeekte om verhalen over Canada. In het schrift leest ze niet alleen de avonturenverhalen die ze zo goed kent, maar ook het verhaal van een man op de vlucht. Hij beschrijft zijn liefde voor het land en het leven daar met een gejaagdheid die Klaar aantast. Zij zit in een appartement tien hoog, in een gebouw dat in de steigers staat en waar er voortdurend bouwvakkers voor de ramen lopen. Met een van hen maakt ze kennis. Naarmate de dag vordert houdt ze het niet meer uit alleen met een typmachine in de besloten ruimte. Ze vlucht zelf weg uit het appartement en beleeft een wilde nacht aan de Blaarmeersen.

Doelgroep: 15+

Ga niet naar Canada en andere misverstanden over de liefde, Lannoo (2014)

—————————————————————

 

De bovenkamer van Jakob vertelt het verhaal van Jakob die verhuist naar het domein van een psychiatrisch ziekenhuis waar zijn moeder directeur wordt. Hij leert er meneer Radboud kennen, een patiënt die er al heel lang verblijft, en daarnaast terkt hij er op met de dertienjarige Mira, de dochter van een patiënt. In de maanden dat hij er woont, groeit Jakob op, veel sneller dan goed voor hem is. Hij leert wat het verschil is tussen patiënten en andere mensen, tussen meisjes en jongens, tussen elf zijn en een reus worden. Hij weet zoveel niet dat je zou kunnen twijfelen of alles nog wel op zijn plaats staat in Jakobs bovenkamer. Of doet hij toch net op tijd zijn ogen open?

 

De bovenkamer van Jakob, Lannoo (2011), genomineerd voor de Kleine Cervantes 2013, White Raven-selectie 2012, genomineerd voor de KJV 2013

—————————————————————

 

 

Brei met mij is het verhaal van Heide, een zestienjarig meisje dat wil dat het leven nu begint, en wel meteen. Dat is niet gemakkelijk met een moeder die zelf niet volwassen wil worden. Wanneer die moeder dan ook nog haar vriendje inpalmt, is voor Heide de maat vol en vlucht ze weg met haar babybroertje.

Brei met mij, Lannoo (2008) – genomineerd voor de Gouden Uil 2009 (longlist), Gouden Lijst 2009 (tiplijst) en voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2010

—————————————————————

 ‘Ik haat het om veertien te zijn.’ Zo begint het gevoelige verslag van Isa over dat bewuste jaar waarin haar leven kantelt. Dat jaar waarin ze optrekt met de welbespraakte, excentrieke Billy.
Billy, naar wie ze opkijkt, maar voor wie ze zich tegelijk ook schaamt. Billy, die als geen ander haar eigenzinnige gangetje gaat. Die de altijd dreigende agressie van haar vader lachend afdoet als de angst van een boze bange wolf. Billy, die balanceert op de rails van het spoor, op de rand tussen leven of liever niet.

Of Isa nu wil of niet, ze kan niet louter toeschouwer zijn. Billy betovert haar en beangstigt haar en de vreemde vriendschap tussen hen zaait twijfel: blijft ze voor altijd een aaibaar lieverdje of durft ook zij tegen de stroom in te gaan? Isa’s zelfvertrouwen wankelt, maar tussen alle twijfels in tekent zich toch langzaam haar eigen weg af.

Blijven slapen, Clavis (2005) – genomineerd voor de Gouden Uil 2006 (longlist) en voor de Boekenleeuw 2006

{Niet meer verkrijgbaar in de winkel. Stuur me een mailtje als je het boek via mij wilt bestellen.}