Dolle decemberdonderdagen

Vandaag is het vrijdag, maar ik wil het toch over donderdagen hebben. Er is van alles met donderdagen. Ze dragen de mooiste naam van de week om te beginnen, ik hou van de donder die verandering aankondigt, onweer is het mooiste weer. Donderdagen dragen het begin van het einde van de week in zich, vrijdagen zijn te dwingend, zater- en zondagen kreunen onder de verwachtingen, terwijl donderdagen onopvallend vol en vaak verrassend zijn. Op donderdagen zijn we productiever en positiever (eigen onderzoek). December is bovendien bijzonder omdat er zomaar even vijf donderdagen in zitten. Deze uitzonderlijk gunstige samenloop mondt uit in volgende versterkende aankondiging. Ik schrijf de vijf donderdagen van december een column voor DS2, het cultuurkatern van De Standaard. Gisteren verscheen de eerste, die kunt u hier lezen. Geen nood als u decemberdonderdagen toch eerder associeert met donkerte, droefnis en druilerigheid. Dan leest u ze gewoon op een decemberdag naar keuze.

Een reactie op “Dolle decemberdonderdagen

 1. Dag Evelien,
  Heel herkennend las ik vandaag je column “In zijn armen” in De Standaard. In juli vorig jaar, tussen twee coronagolven door overleed mijn moeder. Met Parkinson had ze ondertussen leren leven, maar de strijd tegen lymfeklierkanker heeft ze ondanks veel goede moed en hoop ten lange leste verloren.
  En ja, gelukkig kon ze na de noodzakelijke hospitalisaties toch telkens naar huis terug. Want zoals je ook schrijft, vooral het gemis aan contact met familie en vrienden hakte er flink op in. Enkel door de beperkingen die de overheid ons oplegde te negeren, maakten we de laatste maanden van ons moeders leven draaglijk en zelfs soms ronduit plezant. En dat deed deugd, voor moeder maar ook voor ons.
  Uiteindelijk, toen het dan toch niet meer anders kon, had ze het geluk te mogen heengaan in de palliatieve dienst van Sint Lucas. Want ook daar stond het verzekeren van een kwaliteitsvol levenseinde op een hoger schavot dan het rigoureus volgen van de coronamaatregelen.
  Het deed deugd je artikel te lezen, omdat ik er bevestiging in vond, want het wordt soms kil leven tegenwoordig. We hebben nochtans allemaal heel veel warmte nodig.
  Merci Evelien.
  Koen, 02 december ’21
  In een vorig leven dronken we trouwens samen al eens een pint, maar soit, dat terzijde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s