Toen Evelien links afsloeg

Ik had vele dingen kunnen doen. Een snelcursus zonnepanelen installeren volgen, een breigroep oprichten, een confituurbedrijf starten, een gedichtenbundel schrijven over de drie wijzen (in de ban van gouden radijzen). Dat alles plan ik voor de nabije of verre toekomst. Want er was iets nóg dringender, en dat was voor kinderen schrijven over Raaf, die tien is, en verdwaald.

Het begon eigenlijk met het voornemen om een boek over pesten te schrijven, ondanks de waarschuwing van mijn jongste zoon dat NIEMAND dat boek zou willen lezen. Gaandeweg werd het een boek over een jongen die na school niet meteen naar huis gaat maar een ommetje maakt. Gewoon, omdat het kan. En omdat het een rotdag was waarop hij gepest werd door Benni van zijn klas (ik luister altijd maar half naar mijn kinderen). En omdat zijn moeder weg is. Waarnaartoe weet hij niet, wel dat ze altijd terugkomt.

Raaf maakt van alles mee op zijn zwerftocht, ontmoet mensen die ook (nog) niet thuis zijn om allerlei redenen, een meisje aan een bushalte, een pizzakoerier, DE BESTE MAN VAN DE WERELD, een vrouw met een papegaai… Intussen wordt het later en later, en is Raaf verder van huis dan ooit.

Het werd een heel ander boek dan ik voor ogen had, maar Raaf slaat dan ook linksaf in plaats van rechts. Mijn gebrekkige oriëntatiegevoel bracht me nog eens ergens. Een spannend stadsavontuur werd het, een roadtrip naar het onbekende, waarin een guitig kereltje oprecht in mensen geïnteresseerd is. Maar ook: een boek over een verdwenen moeder, alweer. Bij deze een warme oproep aan de moeders in al mijn toekomstige boeken: willen jullie alsjeblief blijven waar jullie thuishoren? Dat is dan afgesproken.

De illustraties van Karst-Janneke Rogaar zijn fabuleus (zie ook ons vorige boek samen: Gibbe en de maandagman) en uitgeverij Querido goot tekst en tekeningen in een prachtige vormgeving.

Toen Raaf links afsloeg telt 127 pagina’s, kost €15,99 en ligt vanaf vandaag in de betere boekhandel.

4 reacties op ‘Toen Evelien links afsloeg

  1. Beste Evelien,

   dit boek wil ik zeker lezen. En als dit voor jou een geruststelling kan zijn als moeder van 4 uitvliegende zonen blijf ik waar ik thuishoor, in het warme nest.

   Hartelijke groet, Annemie Cré

   P.S. mijn man en zonen hebben de recepten die ik maakte uit ‘Caravandagen’ met smaak opgegeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s