Mijn kind, schoon kind

Je kinderen zijn je kinderen niet, schreef de Libanese dichter Kahlil Gibran. Geen slecht moment om deze regels nog eens in de herinnering te brengen, nu we als ouders op oudercontact mogen en ons goed of slecht rapport krijgen via de kinderen. Ook al houden ouders onderling wel van een wedstrijdje ‘Mijn kind schoon kind’, de strengste meesters zijn we zelf. Vooral als het niet loopt zoals het hoort. Ik ken geen enkele ouder die de schuld niet deels op zich neemt voor het brokkenparcours van zijn of haar kind. Terwijl zeker evenveel ouders fier pronken met de door hun kinderen verdiende pluimen. Op het einde van het schooljaar/academiejaar lijkt iedereen plots vergeten dat je kinderen je kinderen niet zijn.

Natuurlijk wil ik dat het onze drie kinderen goed gaat, ze komen voort uit een slordig nest van enthousiaste ouders, met vakanties in de bergen, af en toe een museumbezoek en drie gezonde maaltijden per dag. Maar op hoe ze het zullen doen, hebben wij allang geen invloed meer. Het is pas als ouder dat je beseft hoe nature doodleuk zijn gang gaat terwijl nurture er met open mond naar staat te kijken. Misschien kiezen onze kinderen wel het minst begane pad, zoals in het gedicht van Robert Frost, komen ze terecht aan de kant waar het gras groener is.

Poëtische praatjes vullen echter geen gaatjes, en ik zie ze het liefste ook met een diploma dat een papieren getuigschrift van hun passie is, en niet een lukraak rilatineresultaat. Maar ik wil niet langer gebukt gaan onder een schuldgevoel bij elke struikeling op het pad naar een diploma. Een warme oproep aan alle ouders van A, B- en C-attesten, van zittenblijvers en bollebozen, hopeloze tweedezitters en doelgerichte hoogvliegers: laten we onszelf niet langer folteren of flatteren met de eindcijfers van onze kinderen.

(Verschenen in De Standaard van 28/06/2021)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s