For Sama. En voor alle anderen

Ik ontwaakte gisteren bruusk uit mijn coronacoma tijdens een gezapig tv-avondje. ‘For Sama’. Een jonge journaliste (Waad al-Kateab) maakte een reportage over hoe zij de oorlog in het Syrische Aleppo beleefde. Haar man is dokter in het enige ziekenhuis dat nog niet is beschoten, zij wordt zwanger, bevalt van een dochter, Sama. Je ziet huilende kinderen die onder het stof van de bominslagen hun levenloze broertje naar het ziekenhuis brengen, in de hoop dat ze hem daar nog kunnen redden. Niet dus. Je ziet een spoedkeizersnede bij een zwangere vrouw die een scherf in haar buik kreeg, de baby komt blauw en slap op de wereld maar de dokter wrijft en slaat er toch leven in en dan gaan zijn ogen open en krijst hij het uit. Dat deze twee ogen plots de wereld in kijken is een wonder.

Ik leef in diezelfde wereld als dat jongetje. Ik voelde me de afgelopen maanden langzaam wegzweven – weinig spontane ontmoetingen en alleen vage, verre plannen – maar na het wonder van Aleppo sta ik terug met mijn twee benen op de grond. Die hardnekkige, bijna boze gebaren van de dokter in de weer met dat lichaampje dat van rubber lijkt. Al kijkend voel je zijn handen pompen op je eigen hart: leef! De coronaperikelen – mondmaskertreurnis, een jeugdboekenmaand vol gaten, kinderen die halftijds het huis doorsloffen – zijn vervelend, ja. ‘Wenen?’ zegt mijn jongste zoon.

In het Syrische Idlib waart het coronavirus ook rond in de tentenkampen, lees ik. In een artikel in De Standaard wordt de provincie Idlib de afvoerput van de Syrische oorlog genoemd. Van anderhalvemetertristesse hebben ze daar vast geen last. Ze overleven – als ze geluk hebben. Terwijl wij nog altijd leven.

(‘For Sama’ staat nog tot 1 april op vrtnu. Kijk!)

2 reacties op ‘For Sama. En voor alle anderen

  1. het wonder van Aleppo heeft je kracht gegeven, toch wonderlijk hoe wij
    mensen elkaar inspireren, de weg wijzen, en dat kan via tv, boeken, gedichten, muziek, kunst, natuur
    Natuurlijk kijken we allen uit naar elkaar in ” ’t echt ” te ontmoeten;
    dat komt, vast en zeker….
    tot weldra:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s