Vijf zussen en een boekengek in Harelbeke


Ik ging een lezing geven in de bibliotheek van Harelbeke over mijn boek Caravandagen, de eerste sinds de lockdown. Ik werd warm onthaald door de bibliotheekploeg en was blij verrast met hun Caravandagen-thematafel. Mijn boek eindigt met een achtertuinbibliografie en alle boeken die ze in huis hadden lagen al weken klaar om nieuwe lezers te bekoren. Het was meteen duidelijk: ik begaf me in het rijk van bibliothecaris en zelfverklaarde boekengek Jan Van Herreweghe, zelf auteur van onder meer ‘Buiten zinnen van leeswoede’.
De lezing had plaats in de glazen rotonde, een knus amfitheatertje waar gemondmaskerde toehoorders plaatsnamen op trappen en stoelen. Het was een klein maar mooi en aandachtig publiek, en het gaf zin in meer na al die maanden van stilte. Er zat een reus van een vader in de zaal met drie van zijn vijf volwassen dochters, hij had die dag vijfentwintig kilometer gewandeld, vertelde hij na afloop, en de dag voordien ook, want een mens moet toch iets. Over de zussen zou ik een boek kunnen schrijven, ik zag alleen hun ogen en hun haar en ze praatten uit drie monden maar vormden een eenheid, ik dacht aan ‘Little Women’ van Louisa May Alcott en miste de twee andere zussen zonder dat ik ze ooit gezien had.
Dat zij nu om de beurt mijn boek gaan lezen en doorgeven aan elkaar is vrolijkmakend en rustgevend. Dat laatste omdat ik daar in Harelbeke alvast mijn plaats gevonden had. Zoals Jeroen Olyslaegers zo treffend schreef in ‘Wanneer is het aan mij?’ (in DSL van 11 juli 2020): ‘Talent is heel wat, discipline ook, maar in feite gaat het over volhouden, zo heeft mijn eigen pad me geleerd. Het draait om koppigheid om de wereld in je hoofd te laten afstemmen op de wereld daarbuiten. En bij elk boek opnieuw blijft de strijd even scherp. Het maakt immers niet uit of iedereen je roeping erkent en je daarom een plaats toekent. Elk boek moet immers ook een plaats te pakken krijgen. Het houdt niet op. Het houdt nooit op. En dus mag je zelf niet ophouden.’ Bedankt, Harelbeke. Ik ga voorlopig nog even door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s