Letters fretten in Gent

Ik ging gisteren naar de school aan de Bisdomkaai in Gent waar mijn vader zo’n tachtig jaar geleden ook zijn broek versleet. Nu is het een leefschool, een woord met een belachelijk overbodig voorvoegsel zou je denken. Tijdens de oorlog was het nog een overleefschool, op de speelplaats werd soep uitgedeeld aan wie echt honger had. Mijn vader werd steevast uit de rij gegooid want zijn moeder had een kruidenierswinkel vol eten, voor hem bleef het een speelschool. Maar mijn bezoek aan de klas van juf Saar van de Letterfretters overtuigde me toch van de term.
Ik heb het hele schooljaar brieven gestuurd naar de klas en kreeg dan lange, grappige, vettige, zotte brieven terug: 24 kinderen en juf, een storm op een wit blad. De juf die niet vies is van een wild plannetje had gisteren een leesattack in gedachten en dus togen we de straat op, iedereen een boek onder de arm, om met z’n allen in de stad te gaan zitten lezen. Dat leverde mooie beelden en een geloof in de toekomst op, of toch al in die van mij als kinderboekenschrijfster. Maar het bracht meer teweeg dan dat alleen.
Het kan best dat ik de afgelopen examenweken te intensief tussen de pubers heb geleefd, maar deze juf herstelde mijn mensbeeld. Natuurlijk kunnen kinderen verantwoordelijk, solidair en verstandig zijn, als ze maar voor vol aanzien worden, dat is niet anders dan bij volwassenen. Er viel geen enkel betuttelend woord, waardoor de kinderen het spel serieus namen.
We gingen lezen in het parkje aan de Bisdomkaai, in de Sint-Baafskathedraal en in de foyer van het NTG. Ook ik las, maar af en toe keek ik even rond om me ervan te vergewissen dat het kon: zoveel leven, zoveel verstilling. Dat komt ervan, als je je in een leefschool waagt. Ik kan geen kind meer zijn, en zelfs mijn eigen kinderen hebben al te veel lichaamsbeharing om nog in Leefschool de Oogappel binnen te mogen, maar ik kan gelukkig af en toe een bezoekje brengen aan juf Saar en haar wijze Letterfretters.

Onderste rij, vierde van links: mijn guitige vader van zeven (schooljaar 1940-41)

24 kleine boekenminnaars in actie, schooljaar 2018-2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s