De kriekenvlaaiman

Op de meeste dagen van je leven gebeurt er niets, las ik onlangs in de krant. Ik weet niet meer wie het zei, maar het is zo, dacht ik, op slechts een handvol dagen vinden de dingen plaats, de goede en de slechte. Je weet niet op voorhand wanneer het een dag van betekenis is. Breathe in, breathe out, zegt de wijze oude man. Ik leef samen met een zootje ongeregeld dat mijn gewone dagen leven in blaast. Ze noemen mij grappend ‘dienstmeisjeuh’, ik zeg dat de kriekenvlaaiman aan hun bed zal komen spoken, als het donker wordt zijn ze bang. Ze hebben de man in het bos niet begroet, en nu is het te laat, zijn wraak zal zoet zijn. Er is de zoon die zichzelf Tommy noemt en in het leven hapt, er is het kind dat ‘de zwerver’ heet en er is de jongen/man die zegt, mama, het maakt echt niet uit. Een paar meter voorop loopt de man die bij ons hoort, hij zucht maar gaat ook met zijn ogen dicht tegen de boom aan liggen die jij aanwijst en zegt, ja, deze voelt goed. Hij kijkt op de kaart, we zitten nog juist, zegt hij.
Ondertussen houden je twijfels je wakker, ook in 2018. Je kent ze, ze sussen je, voeren je terug naar de slaap. Want behalve die twijfels heb je ook de vrijheid om te twijfelen. Het geluk dat je wieg in een welvarend gezin stond (ook al vergaten je ouders die wieg met jou erin te verhuizen, je bleef achter in het lege huis maar werd toch nog opgehaald, ‘je sliep door alles heen’).
Breathe in, breathe out: alleen de kat kan het. Maar ik kan het willen, ik herhaal het in mijn hoofd: breathe in, breathe out.
Op de meeste dagen gebeurt er niets.
Je praat jezelf toch plannen aan. Je praat jezelf een nieuw jaar aan. Een jaar waarin niets zal gebeuren op de meeste dagen. Je wacht niet tot er wel iets gebeurt.
Elk nieuw jaar is het jaar waarin alles kan waar je zelf in gelooft, wordt gezegd, maar dat geloof je niet. Je gelooft wel en absoluut in: lezen. Meer specifiek: ‘Anything is possible’ lezen.
Breathe in, breathe out.
Ooit komt de kriekenvlaaiman, maar nu nog niet.
Gelukkig nieuwjaar.

2 reacties op ‘De kriekenvlaaiman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s