Schande!

9789401429542Het is een schande. Er is al twee maand een nieuw boek uit en ik heb dat niet eens aangekondigd op deze blog. Hoe langer je daarmee wacht, hoe vreemder het wordt om er alsnog iets over te zeggen. Maar ik ga het toch nog doen. Het gaat om ‘Lina en Judocus weten het beter’, een klein maar belangrijk boek, in deze tijden meer dan ooit. Boeken en bloemen hebben dat gemeen: ze dienen tot niets. Net dat belangeloze maakt ze levensbelangrijk. Er kan niet om gevochten worden.
De titel is niet voor niets ‘Lina en Judocus weten het beter’: een zus en haar broertje verklaren de dingen volgens hun eigen logica. Kinderen weten het namelijk ook beter, wie spreekt me tegen dat dat de hele waarheid en niets anders is? Hoe leggen wij als volwassenen nog uit aan onze kinderen dat niet zij maar wij het beter weten? Wat ze te zien krijgen op het nieuws wijst heel duidelijk op het tegendeel. Kinderen weten zich geen raad met het besef dat er heel erg stoute mensen zijn. En dat in tijden van Sinterklaas die uitroept dat er geen stoute kinderen zijn. Sinterklaas heeft altijd gelijk, ook in deze. Maar dat er zo overduidelijk wel afgrijselijk stoute volwassenen zijn, hoe leggen we dat uit? Kunnen we hen nog troosten als ze huilend wakker worden? Is er nog iets anders dan onze eigen rode kaken van plaatsvervangende schaamte en onmacht?
Dat gevoel wordt zo mooi en puur omgebogen als je deze vader en zoon bezighoort: default. Iedereen zal het filmpje wel al gezien hebben, maar ik wil het toch bewaren. Ik gooi ‘Lina en Judocus weten het beter’ de wereld in als een bloem, een brandende kaars. Veel pathetiek voor een licht, klein, kabbelend boekje? Reken maar! Een splinterbom van tegendraadse tederheid. Meer troost heb ik niet.

9789401429542aHet boek ‘Lina en Judocus weten het beter’ is verschenen bij Lannoo en is te koop in de betere boekhandel. Met illustraties van Sabien Clement en vormgeving van Leen Depooter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s