Een mooie dag om te oefenen

imagesHet schemert nog niet, de zon komt nog maar op. Maar ik denk al aan de schemering van straks. Aan de woorden die dan op papier zullen staan – of niet. ‘Ik heb toch maar weer een dag geoefend,’ zal ik zeggen. En daarmee zal ik Bernard Dewulf, die deze wijze woorden opschreef, eren. Laat ik hem maar aan het woord, voor ik begin aan mijn eigen herschrijving van de dag:

‘… de jaren zelf bedaren de dromen. De dagen zelf brengen de voeten op de grond. De schrijvende uren zelf hebben nederig gemaakt. En intussen tikken de middaguren. Vroeger draaide men een blad in de typemachine. Bij elke verkeerde zin draaide men het er weer uit. En ’s avonds was de papiermand vol. Toen kieperde men zijn onzinnen bij de rest van het huishoudafval. En men wist weer waar men stond.
Nu nadert de avond en is al het vorige hier zeker tien keer herschreven en gedeletet. In het niets. Van het scherm. Ergens daarachter verbroederen voortdurend afgedankte zinnen.
Enkelen onder ons schitteren, de meesten schutteren.
Zo is het.
Nooit zal ik flonkeren, ook al oefen ik tot in de hemel. Mijn zinnen zullen nooit de voetjes van Messi hebben. Of de melodie van Mozart. Laat staan de gratie van Grace Kelly.
Vind ik dat erg?
Het is geen leven.
Maar nu het stilaan schemert, nu ik dus nooit zal klinken als Messi en dribbelen als Mozart, zelfs geen koolmees zal vereeuwigen en mag oefenen tot in de eeuwigheid op een houterige tango, nu ik dat allemaal la lang weet, nu kan ik deze zin rustig, in een zekere vrede, laten vallen.
Ik heb toch maar weer een dag geoefend.’

Uit: ‘Oefening’, Bernard Dewulf, De Standaard Weekblad, 12 juli 2014

Een reactie op “Een mooie dag om te oefenen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s