Lees, visserke vis

Magnus leert lezen en houdt zijn leesboekje sinds vorige week ondersteboven. Zo worstelt hij zich door de tekst, zin na zin. Het leest iets minder vlot zo maar het boekje gewoon lezen vindt hij saai.
In een vorige fase zong hij de tekst.
‘DE maanroept: KOM ROOS, ikvang… EEN vis!’
Het is me ook wat met die teksten voor allereerste lezers. Alle meisjes heten Roos. De maan is altijd van de partij, nooit de zon. En er wordt gevist alsof we in Alaska leven.
Het wordt absurd na de tiende variatie op de maan die Roos lief vindt en graag pratende vis eet. De lezer die dat na al die keren nog leuk vindt, heeft er vast al een paar jaar therapie op zitten.
Ik denk dat verrassing nog altijd beter is om het technisch lezen onder de knie te krijgen. En dan laat je je lezer eens iets anders vangen dan vis. Een dief. Een kat op de dool. Een trol met een bult. Dat kan allemaal aan je lijn hangen, zonder dat dat voor leesproblemen zorgt. Als blijkt dat de bult van die trol eigenlijk een gat is waar je in valt als je ernaar staart, hoeft de lezer het boek niet ondersteboven te houden voor wat extra spanning. Die wil wel weten wat hij moet doen als hij zo’n trol tegenkomt. Af en toe vis is goed voor de hersenen, ja, maar eerste lezers verdienen af en toe wat vers vlees om hun tanden in te zetten.
Ik laat Magnus nog maar wat verder oefenen in onderstebovenlezen, wie weet verdient hij er later nog geld mee. Voorlopig wil hij appelboer worden, en of daar brood in zit? Ach ja, als ie maar geen visser wordt.

Een reactie op “Lees, visserke vis

  1. Ik weet ook nog altijd niet wat ik moet als ik een trol ontmoet …

    Inderdaad, groot hiaat …

    Tip voor Magnus: in afwachting van ozonvretende zonnen, memorabele vergeet-me-nietjes en smakkende vleeseters kan van achter naar voor of van rechts naar links lezen misschien soelaas bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s