Macht

Er is iets wat kinderen nog griezeliger vinden dan enge monsters:  enge volwassenen. Toevallig las ik deze week twee boeken voor die over dit thema gaan: ’22 wezen’ van Tjibbe Veldkamp en Philip Hopman en ‘De jongen die altijd te laat kwam’ van John Burningham. In beide gevallen smulden mijn drie toehoorders ervan. Briesende, enggeestige, vastgeroeste volwassenen uit hun rol zien vallen: je kon een muis horen lopen (letterlijk, in ons geval…).

Kinderen hebben de hele dag te maken met volwassenen die hun macht gebruiken om ze dingen te laten doen of net niet te laten doen. Volwassenen zeggen wel eens: ‘Haal je het wel tegen zo’n kleintje’, als een kind de baas speelt over een kleiner broertje of zusje. Maar over zichzelf vinden ze dat ze een status hebben bereikt waarin ze te allen tijde de baas mogen spelen over mensen die jonger zijn. Ik heb er een hekel aan als ik die machtsdrang bij mezelf voel. Want je kunt het wel beseffen, maar het toepassen is weer een andere zaak. De volwassenen in deze prentenboeken plaatsen zich hoog boven de kinderen, en in beide gevallen loopt het hilarisch af. De kinderen zijn inventief, speels, daadkrachtig, ze leven hier en nu. Allemaal dingen waar volwassenen naar streven. Waarom zouden we daar niet naar luisteren?

(‘Luisteren naar kinderen’ is een boek van de Amerikaanse psycholoog Thomas Gordon. Een absolute aanrader, en niet alleen voor mensen met kinderen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s